Кисело зеле
Sauerkraut

Кисело зеле

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3235k
Кисело зеле6 / 6
18/12/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
"Това, че живеете в боксониера, не е основателна причина да не сложите поне един бидон кисело зеле за зимата!"

Необходими Продукти

  • зеле - здрави леки зелки
  • сол - 3 кг на 100 зелки
  • лук - 3 - 4 глави по желание
  • царевица - 1 - 2 кочана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете добре зелето, като махнете кочаните им и сложите мокра сол на тяхно място.

Подреждайте зелките в добре почистени и запарени каци или бидони с кочаните нагоре, плътно една до друга.

След като запълните бидона, сложете отгоре дървена кръстачка или капак и притиснете с камък.

Доръсете още сол върху зелето и залейте с вода. На всеки 100 зелки се слага 3 кг сол.

Между зелките може да наредите 3-4 едро нарязани на филии глави лук и да сложите 1-2 царевични кочана. Може да добавите и корени хрян по желание.

Претакайте зелето след 1 седмица от слагането му. Трябва да източите около 10 пъти сока и да го налеете отново върху зелето. След това повтаряйте претакането по 2 пъти в седмицата.

Процедурата продължава, докато зелевата чорба стане кисела. Вече не трябва да се претака, а да се остави да втасва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
56
43
31
20
10
Дай твоята оценка: