Обикновена луканка

11/02/2015
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър90510322
"За това непретнециозно наименование се крие обичанията от всички вкус на най-класическата луканка - универсалното мезе "
Приготвяне180 мин.
Общо180 мин.
  • Преглеждания общо19 002
  • Преглеждания за месеца65
  • Преглеждания за седмицата65
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • свинско месо - 2/3 част
  • говеждо месо - 1/3 част
  • сол - 23 г на 1 кг месо
  • бахар - 6 г
  • черен пипер - 6 г
  • селитра - 1 г
  • килион - 4 г
  • сухи чушки - по желание, стрити
  • бяло вино - 1/2 к.ч. или вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смилат се посочените съотношения свинско и говеждо месо. На килограм кайма добавете посочените количества подправки. Може да добавите и по желание няколко сушени и стрити пиперки. Добре омесете сместа и от време на време доливайте 1/2 к.ч. бяло вино или вода.

Сместа се оставя да престои за 1 нощ, а на следващия ден се пълни плътно в свински черва (може овнешки или говежди), които предварително сте изкиснали във вода. Луканките се оформят с дължина 25-30 см. Завързват се в двата края с канап и се провесват да се сушат.

След 2-3 дена се започва оформяне с точилка, което продължава 10-15 дена. След това луканките се притискат с дъска и тежест отгоре и така престояват няколко дена. Важно е да се внимава да не се спукат.

Ако луканките започват да мухлясват, потопете ги в силно осолена вода, отцедете ги и ги подсушете с кърпа. След изсъхване на луканките може да се опушат, което ще ги направи по-вкусни.подобни рецепти тук

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0

Коментари (1)

Ивайло
Ивайло
15.01.2017 17:31
Страхотна
0
1

Виж всички коментари или напиши такъв