Шоколадов кекс с мандарини

07/02/2015
Илария
отИларияМастър Шеф37311203
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции14 парчета
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 131
  • Преглеждания за месеца79
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • масло - 1 ч.ч. безсолно, омекнало
  • захар - 1 и 1/2 чаши
  • яйца - 4 големи
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • какао - 1/2 ч.ч. неподсладено, на прах
  • канела - 1/2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 - 2 щипки сол
  • шоколад - 1/2 ч.ч. нарязан черен
  • мандарини - настъргана кора от 3 - 4 бр. (по желание)
  • айран - 1 чаша гъст (мътеница)
  • за глазурата
  • пудра захар - 4 - 5 с.л.
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте омекналото масло със захарта много добре и добавете едно по едно яйцата. Добре разбивайте след всяко и прибавете ванилията.

В друг съд смесете сухите съставки - брашното, содата, какаото, солта, канелата. Добавете и нарязания шоколад.

Започнете да добавяте сухите съставки на 3 пъти към маслената смес, като доливате и на 3 пъти мътеницата. Бъркайте, докато всичко се смеси, но не прекалявайте с бъркането.

Настържете добре измитита кора на мандарините, леко объркайте сместа и я сипете във форма за кекс, която предварително сте намазнили и набрашнили.

Сложете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 1 час или до готовност - зависи от вашата печка. Накрая проверете готовността на шоколадовия кекс с клечка за зъби.

Готовият кекс се оставя за 10 минути във формата и после се обръща. Залива се с глазурата, приготвена от 4-5 с.л. пудра захар с малко водичка, които се разбъркват.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар