Критараки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Критараки1 / 2
08/09/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2-3
"Емблематично за гръцката кухня и невероятно вкусно ястие"

Необходими Продукти

  • орзо - 500 г (критарики)
  • олио - 100 мл
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 425 г консервирани или 4 домата
  • бульон - 1 л пилешки или зеленчуков
  • сол
  • черен пипер
  • риган - сух
  • сирене - настъргано Гауда или кашкавал Витоша
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете в сгорещена мазнина нарязания лук и пресования чесън. Когато омекнат прибавете доматите и бульона. Овкусете кипналия сос със сол, черен пипер и риган. Загрейте фурната до 180 градуса.

Изсипете орзото в йенска тава и залейте с доматения сос. Ястието се пече малко повече от половин час, като последните 10 минути се наръсва със сирене или кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
515
46
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Маринова
Росица Маринова
Много обичам критараки, търсих да купя в София, но никъде не намерих, за съжаление.
23.05.2018 00:01
Албена Асенова
Албена Асенова
Известно е още като арпа фиде.Има го в почти всички големи вериги магазини на щандовете с макаронени изделия.Много вкусно.
06.05.2016 15:43
4
1
илиана
илиана
МАНЕСТРА нашия краи ,също тукашния гювеч се прави с телешко месо,доматем сос критараки и подправки,дафинов лист ,бахар ,чер пипер ,канела пръча,сол.Може накрая да се настърже кашкавал и да се запече в фурната.добър апетит :)
27.04.2012 04:21
6
tanq
tanq
във лидал го има и изглежда точно като ечемик
17.02.2012 13:27
2
1
nevi
nevi
аз познавам тази паста под името арпа фиде, поне в моя край така и викаме. ние я приготвяме с пилешко и също се получава много вкусно.
01.02.2012 13:38
9
3
Роза
Роза
Има много рецепти с критараки.Получават се много вкусни нещица.Трябва да имате и малко вьображение,стават сьс всичко.
20.01.2012 13:26
2
2
lari4ka
lari4ka
Продава се наред с макарони и спагети по щандовете за паста. Изглежда като едър ориз.
11.10.2011 17:08
4
Д.К.
Д.К.
От къде може да се купи тая паста орзо ? Как изглежда ?8
11.10.2011 15:35
2
1
Monika Ivanova
Monika Ivanova
и аз не съм виждала или чувала за такава
06.05.2016 15:35
2
stella
stella
Съгласна съм с горните два коментара.
29.08.2011 12:22
G
G
Моля Ви, променете заглавието на рецептата.
04.11.2010 17:45
4
2
dida
dida
Казва се κριθαρακι, което ще рече в превод ечемик, а не криФараки. Също така в някои области в Гърция му казват манестра.
12.10.2010 21:04
3
2
Покажи всички подкоментари