Заек по ловджийски
Hunter Style Rabbit

Заек по ловджийски

EfrosiaEfrosia
Джедай
9775k1127k
Заек по ловджийски1 / 2
17/09/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4-5
"Първо отстрелвате заека... шегуваме се! Вземете заек от магазина и просто спазвайте рецептата! И ни поканете на гости, за да опитаме и ние!"

Необходими Продукти

  • заешко месо - около 1.5 кг
  • моркови - 2 - 3 броя
  • лук - 2 глави кромид
  • лимони - 1/2 плод
  • брашно - 1 и 1/2 супени лъжици
  • арпаджик - 250 г
  • мазнина - 1/2 ч.ч. растителна
  • свинско месо - 100 г сланина
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • гъби - 2 ч.ч.
  • вино - 100 мл
  • оцет - 100 мл
  • целина - 1/2 глава
  • дафинов лист - 1 - 2 броя
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се одира от кожата, почиства се от вътрешностите, измива се със студена вода и се накисва за 3 до 5 часа в студена вода. След това се залива в марината, приготвена от оцет, вода, черен пипер и дафинов лист, и престоява в нея до 12 часа (ако е млад) или до 24 часа (ако е стар).

Ако заешкото е много младо, не се маринова. След изваждането от маринатата заекът се измива обилно със студена вода и се нарязва на парчета, които се изпържват в сгорещена мазнина.

В същата мазнина след заешкото се задушават, като се прибавят последователно, ситно нарязаният лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре и брашното.

Заливат се с виното и малко топла вода. Прибавят се нарязаните на ивички гъби, почистеният арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, резенчетата от лимона, черен пипер и сол на вкус. Отгоре се нарежда изпърженото месо.

Капакът на съда се замазва с тесто и ястието се задушава във фурна за 1 и 1/2 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
59
47
33
21
10
Дай твоята оценка: