Мусака Ники

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
77643442499
Мусака Ники2 / 4
28/04/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
9

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • лук - 1 глави
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • кайма - 400 г
  • бульон - 1 кубче
  • черен пипер - млян и на зърна
  • кимион
  • сол
  • чубрица
  • люти чушки - малки, червени
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязват се обелените картофи на кубчета, а количеството им е според тавата. Картофите трябва да са 2/3 от вместимостта на тавата. Нарязаните картофи се измиват и отцеждат в гевгир. Сипваме половината от тях да покрият едно ниво на дъното на тавата (пласт около 1.5 см).

В тенджера (24 см диаметър) сипваме около един см олио. В него сипваме нарязания на ситно лук и задушаваме на среден огън. След 5 минути задушаване добавяме нарязания на малки кубчета морков. Оставяме ги заедно да се задушават на среден огън до омекване на лука.

Когато лукът и морковът са добре задушени, добавяме каймата и с дървена лопатка или лъжица я бъркаме, докато стане на трохи. Добавяме и подправките към сместа с каймата, натрошаваме бульона, малко сол и други подправки по ваш избор.

Всичко това добре объркваме и към сместа добавяме 400 г доматено пюре. Разбъркваме пак и със супена лъжица, разпределяме сместа навсякъде равномерно върху картофите в тавата. Върху пласта с кайма сипваме и останалите 1/2 сурови картофи.

С ръка леко ги притискаме и подравняваме нивото им. Добавяме топла вода леко в единият край на тавата, така че да се покриват почти продуктите. Поръсваме леко с черен пипер, а червеният е в каймата с останалите подправки и зърната черен пипер. Печем мусаката, като я задушаваме в предварително загряна силна фурна до готовност. Проверяваме след около час картофите с вилица за готовност.

През това време, докато се пече мусаката във фурната, в купа разбиваме 3 яйца, 3 по 125 г кисели млекца или 0.5 кофичка от големите. Добавяме малко сол, 2 с.л. брашно, 2-3 с.л. прясно мляко, 100 г настърган кашкавал. Всичко това бъркаме до хомогенност с бъркалка.

Изваждаме готовото ястие от фурната и отново със супена лъжица сипваме навсякъде от яйчената смес за заливката. Заглаждаме леко с лъжицата, поръсваме с черен пипер малко, леко с чубрица, макар да има и в сместа от нея. Връщаме ястието във фурната да се допече заливката до златисто.

Отделилата се в ъглите мазнина внимателно разпределяме навсякъде и към средата, още докато запичаме заливката. Изваждаме мусаката вече със запечена заливка и я нарязваме на квадрати с нож за сервиране. Големината на порциите е по желание, както и количествата подправки в мусаката.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка: