Риси е биси
Risi e Bisi

Риси е биси

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5016k
Риси е биси1 / 2
11/05/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • масло - 2 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава, на кубчета
  • ориз - 1 ч.ч. Арборио (Arborio) или Карнароли (Carnaroli)
  • сол
  • черен пипер
  • бульон - 6 ч.ч. пилешки, горещ
  • зехтин - 2 с.л.
  • панчета - около 100 г, на кубчета
  • зелен лук - 6 стръка, скълцан
  • чесън - 2 скилидки, пресован
  • салвия - 12 пресни листа градински чай
  • грах - 240 - 250 г (около 2 ч.ч.)
  • спанак - 120 г или кълнове
  • магданоз - 2 с.л. скълцан
  • лимонова кора - ½ ч.л. настъргана
  • пармезан - около 60 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете лука с маслото в широка тенджера с дебело дъно на умерен котлон. Добавете след около 5 минути ориза, объркайте и овкусете със сол и пипер.

След около 2 минути бъркане долейте 2 ч.ч. пилешки бульон и оставете да къкри, докато оризът набъбне. След около 6 минути долейте още 2 ч.ч. от горещия бульон и от време на време разбърквайте за още 6 минути - оризът трябва да се свари, но да остане леко твърд.

Загрейте отделно в тиган зехтина и прибавете панчетата. Запържете за около 2 минути, но внимавайте да не покафенее. Прибавете в съда нарязания зелен лук и разбъркайте за минута, след което прибавете чесъна, градинския чай и граха. Поръсете обилно на вкус със сол и пипер и долейте още 1/2 ч.ч. бульон. Оставете ястието да къкри до готовност на граха, който е най-добре да е от дребния. Накрая прибавете листа бейби спанак и гответе за още около 1 минута.

Смесете зеленчуковата част към ориза и внимателно объркайте. Долейте остатъка от бульона, за да може ястието да е сочно, а не сухо. Накрая добавете още подправки на вкус и объркайте с магданоза, лимоновата кора. Поръсете с пармезан и поднесете Риси е биси веднага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: