gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Мусака»Гръцка мусака с патладжани и тиквички

Гръцка мусака с патладжани и тиквички

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5022k
Гръцка мусака с патладжани и тиквички
Снимка: Admin
1 / 3ВИДЕО
20/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Обявяваме днес за световен ден на гръцката мусака - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр.
  • патладжани - 4 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • домати - 3 бр.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 1 скилидка
  • чушки - 5 бр
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - за намазване
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете от семките всички зеленчуци. Обелете патладжаните, нарежете на филийки и ги осолете. Картофите нарежете на колелца и ги подредете по дъното на намазана със зехтин тава.

Върху картофите наредете патладжаните. В отделен съд накълцайте доматите и ги смесете с предварително опечените и нарязани чушки. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Доматената смес се изсипва след патладжаните. Лука и чесъна задушете със сол на вкус и към тях прибавете нарязаните тиквички.

Това е предпоследният пласт от ястието, като накрая трябва да завърши с пласт патладжани.

Опаковайте тавата с домакинско фолио и печете на 200 градуса за 40 -45 мин.

Докато мусаката се пече, може да приготвите заливката.

Смесете прясното мляко с брашното до получаването на хомогенна смес и овкусете с 1 чаена лъжичка сол.

След като мусаката се изпече, залейте със сместа и допечете за още 15-20 мин.

Гръцката мусака с патладжани и тиквички е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: