gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за Никулден

Погача за Никулден

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
31436742k
Погача за Никулден1 / 2
06/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 бр.
"За да почетете покровителя на рибарите и банкерите пригответе риба, но пригответе и вкусна погача И честито на именниците!"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г бяло
  • царевично брашно - 200 г
  • захар - 1/2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 кубче, жива
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтварят в 1 к.ч. топла вода и сместа се оставя настрана. Брашната се пресяват няколко пъти и в получената купчинка се прави кладенче.

Там се излива сместа с маята и се добавя солта. Налива се и още около 1 ч.ч. вода. Бърка се и когато тестото вече се отделя от стените на съда, се вади върху набрашнена повърхност, за да се омеси.

След това тестото се оставя да втаса за 40 минути и се размесва пак. От него се заделя малка част, а от останалата се оформя погача.

С отделената част се правят орнаменти по питката -

котва, кръст, рибки или др.

Готовата пита се прехвърля в намазнена тава. Пече се до зачервяване. Готовата погача се вади от печката и се завива с чиста кърпа за 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: