gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Ангелска Погача

Ангелска Погача

Ангелска Погача
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
05/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 погача

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакет суха
  • брашно - 700 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • заквасена сметана - 200 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • топла вода - 50 мл за маята
  • олио - 50 г за намазване на лентите
  • олио - 3 с.л. за тестото
  • семена - микс за поръсване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбива в топлата вода със захарта и 2 с.л. брашно на кашичка, оставя се за 10 минути да бухне.

Мята се сипва в брашното и със заквасената сметана, прясното мляко, олиото и солата се замесва меко тесто. Втасва на топло 40 минути.

Разделя се на 8-9 равни части. Отделя се една част за средата, оформя се на лента, навиваме на руло, а после се завива на охлюв.

Поставя се в средата на намаслена тава. От втората част се оформят малки топчета, оваляни в семена и поставени в средата на прегънатото като подкови руло.

Всяка останала част се разточва на лента с дължина 50 см и ширина 6-7 см, намазваме с олио и се навива на руло. Краищата на полученото руло се изтъняват и се завиват навън като подкова (виж снимката за яснота).

Наредената погача се намазва с разбит жълтък с 1 с.л. вода и се поръсва сусам и украса по избор.

Оставя се за 20 минути и печем в умерена фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: