Начин на приготвяне
Маята се разбива в топлата вода със захарта и 2 с.л. брашно на кашичка, оставя се за 10 минути да бухне.
Мята се сипва в брашното и със заквасената сметана, прясното мляко, олиото и солата се замесва меко тесто. Втасва на топло 40 минути.
Разделя се на 8-9 равни части. Отделя се една част за средата, оформя се на лента, навиваме на руло, а после се завива на охлюв.
Поставя се в средата на намаслена тава. От втората част се оформят малки топчета, оваляни в семена и поставени в средата на прегънатото като подкови руло.
Всяка останала част се разточва на лента с дължина 50 см и ширина 6-7 см, намазваме с олио и се навива на руло. Краищата на полученото руло се изтъняват и се завиват навън като подкова (виж снимката за яснота).
Наредената погача се намазва с разбит жълтък с 1 с.л. вода и се поръсва сусам и украса по избор.
Оставя се за 20 минути и печем в умерена фурна до готовност.
Коментари