Никулденска питка

09/12/2015
Севда Андреева
отСевда АндрееваДжедай1257176
"И да не забравите - дори питката за Никулден трябва да е с формата на риба "
Приготвяне45 мин.
Готвене40 мин.
Общо85 мин.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 097
  • Преглеждания за месеца159
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме млякото и изсипваме маята, захарта и 2 с.л. брашно при него. Изчакваме за 10 мин. маята да шупне.

Държим помещението, в което готвим, топло.

Към шупналата мая добавяме постепенно брашното, олиото, едното яйце и единия белтък и солта.

Омесваме меко тесто, което оставяме да втаса за 30 мин.

Разделяме тестото на 2 топки, като отделяме малко за главата и опашката.

Разточваме всяка топка на тънка кора с дебелина 0.5 см.

Намазваме корите с размекнатото масло и ги навиваме на стегнато руло, което режем на парчета с дължина 3 см и подреждаме в тава под формата на рибка.

Оформяме главата и опашката и отново оставяме да втаса за 45 мин.

Намазваме с разбития с малко олио жълтък и слагаме маслинката за око.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Люси
Люси
09.12.2015 18:19
Много е красива тази питка! Браво!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв