Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Новогодишна баклава

Новогодишна баклава

Новогодишна баклава
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
09/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Някои отбелязват Новата година с наздравици с шампанско, но ние предпочитаме да го направим с парче новогодишна баклава"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • масло - 1 пакет краве
  • олио - малко
  • плънка
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • бисквити - 50 г смлени кафяви
  • канела - 2 ч.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сироп
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесваме продуктите за плънката - орехи, захар, канела и смлени чаени бисквити. Взема се една кора и се поставя в намаслена тава, намазваме с разтопено масло и отгоре поставяме втора кора, намазваме и нея и така 3 кори, след което ръсим от плънката.

Отгоре отново се редят кори и плънка, докато привършат продуктите. Отгоре трябва да е покрита с цяла кора за добър външен вид - аз поставих 2 кори, изрязани с диаметър на тавата - 28 см.

Започваме да режем с остър нож. Първо през средата, вертикално и хоризонтално, после гледах по снимка разреза, направете го и вие, иначе е сложно за обяснение.

Намазва се леко с масло отгоре и в прорезите. Печем в загрята фурна 170 градуса около 35 мин. - до зачервяване.

Предварително се заварява сиропа за 5 мин. и се охлажда. Залива се баклавата и се оставя да попие, най-добре за една нощ.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Жени Москова
Жени Москова
Това не е истинска баклава... къде нашите баби са ползвали "чаени бисквити". Само орехи останалото е икономия и бутафория. А баклава се прави за коледа!!! За Нова година се прави Новогодишна торта!!!
11.12.2016 20:48
4
13
1
Покажи всички подкоментари
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво и успех ,ще чакам да споделите !
30.12.2015 17:31
4
nesrin
nesrin
Изглежда много вкусна, ще я почвам тази вечер за да може за утре да е готова :)
30.12.2015 12:44
8
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Уникално вкусна !
10.12.2015 19:49
5
1