Коледни пънчета
Božićni panjevi

Коледни пънчета

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k6k2k6k6
Коледни пънчета
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
17/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции8
"Не оставяйте името им да ви заблуди - вкусни коледни пънчета може да хапвате по всяко време на годината"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • брашно - 100 г
  • ванилова захар - 1 бр.
  • за масления крем
  • масло - 250 г
  • пудра захар - 150 г
  • прясно мляко - 1 - 2 с.л.
  • за бисквитения пълнеж
  • бисквити - 200 г смлени
  • орехи - 200 г смлени
  • какао - 3 с. л.
  • пудра захар - 100 г.
  • шоколад - 2 - 3 парченца настърган черен
  • шипков мармалад - 2 с.л. (или друг по избор)
  • кафе - 6 с.л. сварено горещо
  • за глазура
  • шоколад - 50 г черен
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата със захарта се разбиват до побеляване, добавя се ванилената захар и брашното и хубаво се разбърква. Сипете сместа в застлана с хартия за печене тава и печете на 180 градуса около 15-20 минути - блатът трябва да остане бял. Готовият блат се вади и се завива на руло, като си помагате с влажна кърпа. Оставя се да изстине напълно.

Маслото, пудрата захар и мляко разбийте на гладък крем.

Смесете всички продукти за пълнежа и прибавете 1/2 от белия крем. Обърква се и се оформя на руло с дължината на блата, което се завива в домакинско фолио. Престоява в хладилника за 20-30 минути.

Изстиналият блат се маже с масления крем, в средата се слага бисквитеното руло и внимателно се завива на стегнато руло.

Шоколадът се разтопява с млякото и маслото, леко се охлажда и с шоколадовия крем се маже цялото руло. Овалва се в кокосови стърготини и пак се завива с фолио. Сложете така приготвеното руло за 1 нощ в хладилника или най-малко за няколко часа.

Рулото се реже на парчета около 7-8 см, след което се разрязва по диагонал. Пънчетата се подреждат в подходяща чиния.

Тази рецептата е вдъхновена от френския десерт Коледно пънче - това е моето предложение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: