Задушен заек на фурна

ГаляГаля
Новак
32377
Задушен заек на фурна
Снимка: Анонимен
1 / 4
09/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
6
"За приготвянето на вкусен заек са нужни не само умения, но и търпение! Уверяваме ви, че чакането ще си струва!"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр. + дреболиите на зайчето
  • лук - 4 глави стар
  • моркови - 4 - 5 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • бекон - 3 - 4 лентички
  • сол - 1 с.л. равна
  • риган - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • чубрица - 1 к.л.
  • джоджен - 1 к.л.
  • майорана - 1 к.л.
  • розмарин - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зайчето се измива със студена вода. Лукът и морковите се нарязват на дребно и се запържват в загрято олио до цвят карамел.

Прибавят се нарязаните на дребно дреболийки на зайчето /дроб и сърце/, постепенно се прибавя почистеният и измит ориз.

Щом се позапържи, се изсипва 1 ч.ч. топла вода. Всичко се обърква хубаво. Прибавя се нарязаният бекон. Накрая се овкусява с подправките.

В йенаглас или керамичен съд с капак се изсипва част от дробинето /да послужи като канапе на зайчето/. Заекът се пълни, зашива се.

Правят се прорези на самия заек - обикновено на бутчетата, в които се слагат по 1 бахар, резен чесън, ивичка бекон или сланина.

Цялото зайче се намазва хубаво от всички страни с олио, червен пипер и сол. Поставя се в керамичния съд и се захлупва с капак.

Пече се в незагрята фурна /да не се пръсне/ на 220 градуса. След 10 минути градусите се намаляват на 180, а след 30 минути - на 160 градуса.

Пече се общо 2 часа до готовност на задушения заек.

Добър апетит!

Задушенят заек на фурна е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
53
43
32
24
10
Дай твоята оценка: