gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Два пъти токано (гьозлеми)

Два пъти токано (гьозлеми)

Два пъти токано (гьозлеми)
Снимка: Радомира Михайлова
1 / 3
30/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции4
"Това е от рецептите на баба, които задължително трябва да овладеете"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 1 пакет (10 г)
  • сирене - 150 г (или колкото желаете)
  • масло - за намазване след печенето и за намазване на суровата кора преди наръсването със сиренето
  • брашно - до меко нелепнещо тесто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не се ангажирам с грамове за количеството брашно, тъй като брашната много често се различават като качество и като попивателност.

Това е една стара рецепта от нашето семейство, може да се намери в различни варианти, но тази сме я правили с години и никога не ни е подвеждала. :)

Маята заедно с леко затоплената водичка и захар се подбъркват с малко брашно и оставят да шупнат. Когато е готова тази смес, се прибавят олиото, оцета и солта. Бъркате с лъжица, докато добавяте постепенно брашно, а когато се сгъсти достатъчно, може да започнете да месите с набрашнени ръце.

Когато тестото е готово, го оставете за около 30 минути да почине на топло.

През това време си пригответе сиренето, като го натрошите на ситно. Разтопете малко масло и го смесете с олио (около 50-60 мл общо) в една чашка или малка купичка. Тук ще вметна, че може да не ползвате изобщо масло - ако искате работете само с олио, но с маслото става по ароматно.

Разделете тестото на 8 топчици, от всяка една се разточва тънка кора, намазва се със масло, поръсва се със сиренце и след това се навива на руло.

Хващате двата края на рулото и ги въртите в противоположни посоки, за да се засуче. След това противоположните краища се навиват на охлювчета и едното се захлюпва върху другото.

Разточва се отново на не твърде тънко кръгче (около 4-5 мм). Аз ги пека на грил плоча, но могат да бъдат и печени на сач.

Намазвам плочата и слагам гьозлемата. Така ги пека по две за по-бързо. :)

Ако имате допълнителни въпроси, може да ми пишете спокойно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: