Шоколадова еклерова торта

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k6k2k7k6
Шоколадова еклерова торта
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
10/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Добринка ви отправя едно истинско кулинарно предизвикателство с тази рецепта за шоколадова еклерова торта - ще се справите ли?"

Необходими Продукти

  • за блатове
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 120 г
  • брашно - 120 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • шоколад - 50 г, разтопен
  • за еклерите
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 250 мл
  • масло - 125 г
  • брашно - 280 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 5 - 6 бр.
  • крем за еклерите
  • пудинг - 1 бр., ванилия (40 г)
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • сметана - 250 мл, разбита
  • шоколад - 100 г, бял
  • желатин - 1 бр. (10 г)
  • за шоколадовия крем
  • пудинг - 1 бр., шоколад
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 3 - 4 с.л
  • сметана - 400 мл, разбита
  • шоколад - 100 г, черен
  • желатин - 1 бр. (10 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си форма 22-24 см.

Приготвяне на блатовете: Разбийте яйцата, към тях постепенно добавете захарта. След това долейте олиото, млякото, разбъркайте и прибавете брашното с какаото и бакпулвера, като бъркате с телена бъркалка. Накрая добавете разтопения шоколад. Разделете сместа на две и изпечете два блата. Оставете да се охладят.

Приготвяне на еклерите и крема: Млякото, водата, маслото и солта се слагат на котлона да заврат. След като това стане, изсипете наведнъж брашното, като бъркате енергично, докато се събере на топка. Свалете от котлона и оставете за няколко минути да се охлади.

След това започнете да добавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре, докато се усвои от тестото.

Напълнете сместа в пош и шприцовайте еклерите в тава, застлана с хартия за печене. Печете на 170 за около 25-30 минути, като не отваряте фурната. Когато станат готови, изключете фурната, открехнете леко вратата, и ги оставете за десетина минути, преди да ги извадите.

Оставете да се охладят. Напълнете ги с крема.

Пригответе пудинга според указанието и го охладете. Към него добавете разбитата сметана, разтопения бял шоколад и желатина (предварително накиснат в малко студена вода и разтопен на водна баня).

Приготвяне на шоколадовия мукрем: Пригответе пудинга според указанието, но с 400 мл мляко, и охладете. Към него добавете разбитата сметана, разтопения черен шоколад и желатина (предварително накиснат в малко студена вода и разтопен на водна баня).

Сглобяване на тортата: Във форма със свалящи се стени сложете единия блат. Поръсете го с 3-4 с.л прясно приготвено инстантно кафе.

Сипете малко от крема и наредете плътно еклерите (10-11 бр., зависи колко големи ще ги направите). Залейте ги с останалия шоколадов крем.

Загладете добре и поставете втория блат отгоре. Притиснете и също го

полейте с няколко лъжици инстантно кафе.

Сложете еклеровата торта в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ. Извадете, освободете тортата от формата, намажете отгоре с разбита сметана и декорирайте по желание.

Шоколадовата еклерова торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: