gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Каши»Коприва по тетевенски

Коприва по тетевенски

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6912k1
Коприва по тетевенски
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 4
11/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Една стара и здравословна българска рецепта от тетевенския край"

Необходими Продукти

  • коприва - прясна 200 гр.
  • лук - 2 глави
  • брашно - 2 ч.ч.
  • олио - около 600 мл.
  • сухи чушки - сладки 3 - 4 бр.
  • люти чушки - няколко бр.
  • яйца - 4 бр.
  • девесил - 1 вр. (1 шепа)
  • сирене
  • сланина
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почиства се внимателно копривата и се попарва с гореща вода. Отцежда се и се нарязва на дребно. Слага се в тенджера с около 3 л. вода да ври с нарязания на дребно лук. Посолява се след готовност. Раздробява се с пасатор или джурулек.

Приготвя се запръжка от олиото и брашното. В нея се слага червен пипер. Прибавя се към копривената смес и се бърка, докато се получи гладка каша.

Препичат се сухите чушки за много кратко и се слагат сладките цели, а лютите се натрошават. Прибавя се нарязания на ситно девесил и около 5 мин. трябва да покъкри.

Отстранява се от котлона и се сипват разбитите яйца. Нарязва се сланината на кубчета и се запържват.

Копривата се сервира с пръжки и натрошено сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: