gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник с точени кори

Лучник с точени кори

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k6k2k8k6
Лучник с точени кори
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
10/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Много хора не знаят какво е лучник, а други го бъркат. Затова днес ще ви представим един истински традиционен лучник от северозападна България, който и се прави от тестени кори и сочна плънка между тях"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 ч.л
  • олио - 3 с.л
  • сол - 1 с.л
  • топла вода - 400 мл
  • брашно - около 800 г
  • за плънката
  • лук - 1 кг кромид
  • картофи - 2 бр.
  • сухи чушки - 2 бр. червени
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе плънката. Нарежете лука на ситно и го задушете в няколко лъжици олио.

Като промени цвета си и поомекне, добавете настърганите картофи, натрошените сухи чушки и подправките. Задушава се до готовност. Оставете да се охлади.

Замесете тесто от изброените продукти. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Разделете на две части, а едната - на още две малки.

Разточете голямата топка на кора и я поставете в намаслена тава (кората трябва да е по-голяма от тавата, в която ще се пече).

Разстелете половината от плънката. Отгоре покрийте с една разточена кора от малките топки. Изсипете и другата половина от плънката. Покрийте с последната разточена кора. Загърнете краищата, като притиснете хубаво.

Оставете да втаса за 30 минути. Намажете с разбито с малко прясно мляко яйце. Печете на 200 градуса за 35-40 минути.

Като се изпече, намажете лучника с масло и покрийте с кърпа.

Лучникът с точени кори е готов.подобни рецепти

подобни рецепти
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: