Начин на приготвяне
Изчистете 1 млада, добре охранена патица. Посолете отвътре и отвън и натрийте със смлян черен пипер. Поставете я в тавичка и я полейте с разтопеното масло. Около нея разпределете нарязаните моркови, целина, лук и сложете да се пече.
Когато зеленчукът започне да се пържи, долейте бульона и виното. От време на време поливайте патицата със соса и я обръщайте, за да се запече равномерно от двете страни.
В случай, че сосът изври, долейте още бульон или гореща вода и вино.
Коментари
Направих я в йенска тенджера с капак,положих я върху канапе от моркови,ситно нарязан лук и 2-3 скилидки чесън.Полях с чаша добро бяло вино и сока на по 1 портокал и лимон.Напълних я с много малко пъщарнак (10тина кубчета) и тиква цигулка,пак на кубчета(според мен тиквата замести меда по другите рецепти). Подправих с малко сол и пипер на зърна меланЖ, около 10-15гр. масло.Оставих в 2-3 часа в хладилник,после пекох в предварително загрята фурна на 150 за 2 часа.
П.С.Незабравяйте да направите 2-3 ресни по гърдите и т.н.,та да си пусне сосовете оптимално.
А червеното вино как я плъзна тая патица..... мммММммм
Благодаря за СТРАХОТНАТА рецепта.
(Често се оказва, страхотни неща стават без 20 подправки от цял свят и 4 вида сос предимно от другата страна на земното полукълбо. Много мразя рецепти с извънземни ингридиенти)
ПП Позволих си леки промени в рецептата поради естеството на съда, в който я приготвях. Притежавам утятница /руски чугунен съд с формата на нашите тенджери от иенско стъкло/... и така- Редуцирах маслото и бульона с около 20- 30%, както и температурата на 200 гр. С, но увеличих времето за печене почти двойно.
ПП2 Кипнах виното преди да го добавя.
ПП3 Малко ябълка не вреди /Проверено при повторението/