gotvach.bg»Рецепти»Салати»Руска Салата»Истинска руска салата

Истинска руска салата

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110313668
Истинска руска салата1 / 7
26/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Ама моля ви се, какъв празник ще бъде, ако няма истинска домашна руска салата"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Колкото по-тъмно зелен и дребен е грахът, толкова по-млад значи е. Не го размразявайте на въздух!

Краставичките да не са домашно приготвени чрез макар и 5 минутно изваряване, защото не бива да са меки, а да хрускат!

Шунката задължително да е пражка, пушена, от бут - никакви варени, на блокове, вакуумирани и т.н., защото от вкуса на шунката в най-голяма степен зависи вкусът на руската салата.

Майонезата, както и шунката, не бива да е каква да е. Препоръчително е да е френска. Тя не бива да съдържа разни изцедени кисели млека, защото ще развали вкусът на салатата. Най-добре е да се направи домашна, от пресни жълтъци, задължително с добавка на ½ лъжичка горчица.

В тенджера с 2 л. вода слагаме 1.5 чаена лъжичка сол и я поставяме да ври. Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Изсипват се, да се сварят във вече кипналата вода. Варенето трае около 20 минути.

В това време се занимаваме с морковите. Те се остъргват, нарязват се на по 2-3 филийки по дължината и се слагат да врат в малък съд, където има чаша и половина вода, щипка сол, щипка захар и бучица масло, колкото лешник. Врат на бавен огън също около 20 минути.

Прецеждаме сварените картофи през гевгир и ги оставяме да изстинат.

Отново кипваме около литър вода с малко сол. Щом тя заври, изсипваме в нея замразения грах (без да сме го размразявали! )

Нарязваме сварените морковите също на кубчета и ги изсипваме в голям съд, където ще забъркваме цялата салата.

На кубчета нарязваме шунката и яйцата. Ябълката настъргваме на едро ренде.

Добавяме към смесените вече компоненти много добре изстиналите картофи. Най-накрая добавяме майонезата и разбъркваме.

Съхраняваме в стъклени буркани в хладилник. Трайността ѝ зависи от броя и апетита на членовете на семейството – колкото по-голям, толкова тя е по-нетрайна - в смисъл, че може да се “изпари” от момента на поставянето ѝ в хладилника, до мига, в който го затворите.

С какво върви?

- Върху филийка хляб руската салата върви с руски чай.

- Без хляб руската салата върви, разбира се, с руска водка.

- Иначе може да служи за предястие, особено ако е увита в тънки филийки шунка.

Най-върви с весела компания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: