gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Печено мляко

Печено мляко

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
108281360
Печено мляко1 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене500 мин.
Общо510 мин.
Порции8

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако живеете на село, имате крава (или може да си купите мляко от съседите) и камина с водна риза и с фурна, в нея е най-подходящо да си направите печено мляко.

Млякото се поставя в съд, който се слага захлупен в друг с вода, така че водата да стига до средата на съда с млякото. На средно силен огън млякото трябва почти да стигне до кипене.

След това се прехвърля в глинен съд, захлупва се и се слага във фурната на температура малко под 100 градуса. Оставя се там 6-7 часа.

Междувременно образуващият се отгоре каймак може да давите в млякото. След това се изважда и се оставя да престои захлупено в глинения съд до сутринта. Бутилира се.

Може да се замрази в пластмасови бутилки и бутилчици и да се ползва за кафето или просто за пиене. Докато се пече, млякото се сгъстява и става кафеникаво.

Невероятно вкусно е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: