Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай с праскови и сметана

Пай с праскови и сметана

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Пай с праскови и сметана1 / 3
30/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12 парчета
"Красив и вкусен пай с праскови и сметана"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 125 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • За плънката
  • праскови - 3 ч.ч. обелени и нарязани на резенчета
  • канела - 1 ч.л.
  • захар - ½ ч.ч.
  • масло - 40 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • сметана - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се смесва със солта и захарта. В средата се прави кладенче, където се слагат омекналото масло, жълтъкът и 1 супена лъжица студена вода.

Замесва се меко тесто, оформя се на топка и се оставя да престои няколко часа или една нощ в хладилника.

След това се разстила в тортена форма или малка тавичка, намазана с масло, като се повдига покрай стените, така че да образува ръб.

Оставя се в хладилника за 30 минути.

Нарязаните праскови се нареждат върху охладеното тесто и се поръсват със захарта, смесена с канелата.

Отгоре се разпределя нарязаното на парченца масло и сладкишът се пече в предварително загрята до 200°С фурна. След 20 минути се залива със сметаната, разбита с жълтъка, и се пече още около 15 минути

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: