gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от вишни на баба

Сладко от вишни на баба

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110310604
30/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
5
"Подобни семейни рецепти като това сладко от вишни са истинска ценност, предавана от майка на дъщеря"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Със специален уред или с безопасна игла костилките се изваждат от вишните.

Плодът се поставя в широка плитка тенджера (аз ползвам най-долната камера на добрата стара руска соковарка), засипва се със захарта и се оставя да престои една нощ.

На другата сутрин съдът се поставя на силен огън и сладкото се вари, като образуващата се плътна бяла пяна непрекъснато се отстранява с решетеста лъжица.

След около 40 минути сладкото би трябвало да е готово (капка от сиропа, капната върху студена суха чинийка, нокът или бучка захар не би трябвало да се разтича).

Тогава се сипва лимонтузуто, котлонът се изключва, сладкото се доварява още минута-две и се дръпва от огъня.

Ако все още има малко пяна, тя се отстранява напълно и сладкото от вишни се налива в затоплени буркани, но не се затваря с капачки, докато не изстине, за да не образува по тях конденз, от който после да се захароса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: