Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Вегетариански гъбен сос

Вегетариански гъбен сос

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
Вегетариански гъбен сос2 / 2
31/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.

Необходими Продукти

  • печурки - 1 бр.
  • гъби шийтаке - 225 г
  • манатарки - 225 гр.
  • бульон - 4 ч.ч. гъбен
  • масло - 4 с.л. краве
  • лук - 2 бр. шалот, ситно нарязан
  • вино - 1 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички гъби се почистват от дръжките. Гъбите и бульонът се кипват в средно голяма тенджера. Огънят се намалява до тих и всичко се вари 30 минути. Оставя се настрана.

Печурката се нарязва на дребно. На дребно се нарязват и останалите гъби.

В по-голяма тенджера се стопява маслото и в него лукът се задушава 3-5 минути. Прибавят се нарязаните гъби и се пържат до омекване, докато станат златисто-кафяви и докато течността се изпари.

Прибавя се виното и всичко се разбърква и се доварява. Съдът се дръпва от огъня.

Останалото масло и лъжица брашно се запържват на средно силен огън 2-3 минути. В тях бавно чрез разбъркване се налива бульонът и се вари до сгъстяване. Прибавят се гъбите и мащерката и всичко се разбърква.

Сервира се горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
интересно, кое му е вегетарианското?
14.04.2024 15:11