gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Конфитюр»Лесен конфитюр от ягоди

Лесен конфитюр от ягоди

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6912k1
Лесен конфитюр от ягоди
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 6
20/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Нямате опит - няма проблем Този ароматен конфитюр от ягоди, който да ви напомня за лятото, се приготвя изключително лесно"

Необходими Продукти

  • ягоди - 1 кг. изчистени от дръжките
  • захар - 1 кг.
  • лимонена киселина - 2 ч.л. (или ябълков оцет - 2 ч.л.)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязват се по едрите ягоди на парчета и се слагат в голяма купа. Посипват се със захарта и се разбъркват, за да се покрият равномерно. Оставят се за поне 8 часа да пуснат сока си.

В голяма тенджера, или както е в моя случай - в електрически тиган, се сипват ягодите от купата заедно със захарния сироп, който са пуснали. Вари се на средна степен на температурата. От време на време се отстранява събралата се пяна с лъжица.

Пасирайте, за да се получи конфитюр. Времето за варене е много относително и има два основни начина да се разберете кога е настъпил момента да изключите котлона. Първият е да се вземете чаша с ледено студена вода и в нея да се пусне капка от сладкото.

Ако тя не се разпръсне във водата, а пада цяла, значи сладкото е готово. Другият вариант е като се сипе малко от сладкото в плитка чиния и се направи пътечка през него. Ако не се събира моментално, а оставя диря значи е готово.

След сваляне от огъня се прибавя лимонената киселина или оцета. Разбърква се добре.

Сипва се в приготвени добре измити и подсушени малки бурканчета. Затварят се веднага и се обръщат с капачките надолу.

Лесният конфитюр от ягоди е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: