Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Кисело зеле с ориз

Кисело зеле с ориз

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7164k1k3k10
Кисело зеле с ориз1 / 8
01/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Толкова е вкусно, че всички ще си сипят допълнително, не вярвате ли?"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 глава
  • ориз - 200 г
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се нарязва на тънки лентички. Ако лентичките са много дълги, се срязват на две. В тенджера се налива олио и след като се затопли, се добавят ситно нарязаният лук и измитият ориз. Бъркат се непрекъснато, докато оризът поеме достатъчно мазнина и започне да става прозрачен.

Към ориза и лука се добавят 3 ч.ч. вода или 1 ч.ч. зелев сок (в такъв случай не се добавя после сол) и 2 ч.ч. вода. Добавя се 1 ч.л. сол.

След като зелето е поомекнало и оризът е почти сварен, се добавя червеният пипер. Разбърква се добре и всичко се изсипва в тава. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса докато леко се запече.

Бележки:

-Ако зелето е много кисело или солено, първо се измива и отцежда добре или се слага за малко в гореща вода и след това се отцежда;

- Ако зелето е много кисело или солено, но искате да използвате и зелев сок вместо само вода, тогава по-добре да е само ½ ч.ч. зелев сок и 2 и ½ ч.ч. вода;

- Ако не искате да го запичате, може да доварите ястието на котлона, докато оризът се свари напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Аника Войт
Аника Войт
Тотално се обърках. Първо в продуктите няма лук, после се запържва лука. После зелето поомеква, ама как и къде.
Ако е някой съвсем неопитен в кухнята, нищо няма да разбере.
28.01.2020 13:45
1
1
Рая Андонова
Рая Андонова
Извинете, нещо съм пропуснала. Трябва като се запържи оризът, да се добави зелето и да запържи и то и след това се добавя водата
15.12.2019 20:34
Banshi
Banshi
Нарязахме зелето и то поомекна? При мен не се получава само с нарязване :)
15.12.2019 14:48
Илияна Димова
Илияна Димова
Много вкусно ястие, а също така е хубаво и с фасул
01.02.2016 16:05
2