gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Чийзкейк с пресни малини

Чийзкейк с пресни малини

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2442k6351k3
Чийзкейк с пресни малини
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 2
15/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Райски вкус с мек аромат на малини"

Необходими Продукти

  • бисквити - 1 и 1/2 опаковка (около 300 г) чаени, обикновени
  • канела - 1 ч.л.
  • масло - 1 пакетче (125 г)
  • крема сирене - 3 пакетчета по 125 г
  • сметана - 1 кофичка заквасена (200 г)
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр. (всичко трябва да е на стайна температура)
  • шоколад - 100 г млечен
  • канела - няколко пръчици
  • Малинов сос
  • малини - 200 г пресни
  • вода - 100 мл
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • лимони - сокът на половин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Аз използвах бисквити Еверест какао и тъй като не ми достигнаха, прибавих и малко обикновени бисквити.

Натрошаваме бисквитите с помощта на кухненски робот, но ако нямате такъв, може да поставите бисквитите в торбичка и да ги натрошите с помощта на точилка или чукче за пържоли. Добавяме канелата и предварително разтопеното масло и смесваме добре.

Получава се ронливо тесто, което разстиламе внимателно в кръгла форма с подвижен ринг. За да се отдели после по-лесно, намажете формата с разтопено масло или сложете хартия за печене на дъното. Ако имате притеснения, че формата пропуска, добра идея е да я увиете отвън с алуминиево фолио.

С ръце и с помощта на облата част на лъжица хубаво натиснете бисквитената смес към дъното на формата. По ръба на формата направете леко прагче. Формата сложете за около 10 минути в камерата на хладилника или фризера - да стегне бисквитеният блат.

Разбиваме яйцата и крема сиренето с миксер. Когато сместа се хомогенизира, прибавяме захарта и сметаната и продължаваме да разбиваме. Изсипваме сместа върху бисквитеният блат и печем чийзкейка в предварително загрята фурна за около 30 минути на 180 градуса (без вентилатор).

Когато е готов, се образува лека кафява коричка. Оставяме го да изстине във фурната, защото ако го печем прекалено дълго или рязко променим температурата, горният слой може да се напука.

Приготвяне на соса:

Отделяме няколко малини за украса. Останалите продукти слагаме на котлона заедно и ги оставяме за да заврят. След като това стане, оставяме да се редуцира до сос, на който консистенцията наподобява сладко или конфитюр. Можем да прецедим соса през цедка. Оставяме го за 10-15 минути да се стегне.

Напълно изстиналия чийзкейк заливаме със соса и го оставяме да се стегне за няколко часа в хладилника, а най-добре за една нощ. Преди поднасяне освобождаваме пръстена на формата и украсяваме с пресни малини, настърган шоколад, канелени пръчици т.н.

Чийзкейкът с пресни малини е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: