Чомлек

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
6957k2k14k5
Чомлек
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
10/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
360 мин.
Порции
6
"Време е за едно емблематично за българската кухня ястие чомлек с крехко джоланче и картофи, приготвен по стара българска рецепта. Ястието, което се топи в устата"

Необходими Продукти

  • джолан - 2 кг свински (телешки)
  • картофи - 1 кг
  • моркови - 200 г
  • лук - 6 бр. глави кромид
  • чесън - 6 бр. скилидки небелени
  • домати - 200 г консерва
  • червено вино - 250 мл
  • бахар - 4 бр. зърна
  • кимион - 1 к.л.
  • сол
  • черен пипер - на зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрийте джолана със сол и черен пипер, а зеленчуците нарежете на едро.

За това ястие е задължително използването на глинен съд - гърне или глинен гювеч.

Вземете гърнето и в него сложете доматите и червен пипер, по средата сложете джолана, а около него - зеленчуците.

Между тях поставете необелени скилидки чесън и подправките, полейте с олиото и вино и поръсете с магданоз.

Сложете капака и печете на 220 градуса, докато заври (около 40 мин), след това намалете градусите на 120 и задушавайте 5 часа.

По оригинална рецепта чомлекът се прави с телешко месо, като му се добавят коленце и опашки, доколкото знам, аз обаче не успях да намеря такива продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: