Питка с прясно мляко

Гергана  ГеоргиеваГергана Георгиева
Мастър Шеф
311
865
89
3
12/02/2016
Приготвяне60 мин.
Готвене100 мин.
Общо160 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 239
  • Преглеждания за месеца533
  • Преглеждания за седмицата85
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка разбиваме маята заедно със захарта и 100 мл. хладко мляко. Оставяме за 10 минути да шупне. В брашното правим кладенче и вътре слагаме яйцата, като отделяме един жълтък за накрая, за намазване на питката.

Прибавяме олиото, солта и шупналата мая. Започваме да месим, като наливаме по мъничко от хладкото мляко, до получаване на не много твърдо тесто. Оставяме тестото да престои около 30 минути, след което отново го размесваме.

Правим топчета и ги подреждаме в намаслена и поръсена с брашно тавичка, след което оставяме да престои още 15 минути. Разбиваме жълтъка с 2-3 капки олио и 2-3 копки вода и с така получената смес намазваме отгоре питката.

Слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Като придобие златист цвят, слагаме отгоре фолио и печем общо 40 минути. Изваждаме и завиваме в кърпа да отдъхне.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар