Заешко печено в гювеч

NEVINEVI
Помощник Готвач
1629285506613
Заешко печено в гювеч
Снимка: NEVI
1 / 4
12/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции6-8
"Приготвили сме една неустоима рецепта - печено зайче в глинен гювеч по много стара българска рецепта"

Необходими Продукти

  • За гювеча
  • заек - 1.5 кг.
  • гъби - 250 гр.
  • лук - 300 гр.
  • чесън - 2 глави
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • вода - 200 мл.
  • бяло вино - 200 мл.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • сминдух
  • мащерка
  • За пюрето
  • картофи - 1 кг.
  • прясно мляко - 50 мл.
  • краве масло - 50 гр.
  • сол
  • черен пипер
  • За соса
  • готварска сметана - 200 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В гювеч сложете целия заек и нарязаните предварително лук, гъби и чесън.

Овкусете ястието с подправките и сложете олиото, бялото винце и водата. Разбъркайте добре.

Заекът се пече на 200 градуса до готовност (около 2 часа).

През почистете картофите и ги сварете. Пригответе картофеното пюре като ги намачкате и овкусите с маслото, прясно мляко, солта и черния пипер.

След като заекът е изпечен, извадете вече изпечените зеленчуци от гювеча и соса образувал се при печенето. Сложете ги в тиган на умерен огън и сгъстете соса със сметаната.

Сервирайте ястието като сложите пюре върху парче заек и накрая залеете със соса и поръсите с парченца пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: