gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Козуначени кифли от тефтера на баба

Козуначени кифли от тефтера на баба

20/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
"Ех, навремето баба какви козуначени кифли правеше, точно като тези"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • кисело мляко - 100 г
  • мая - 40 г
  • мас - 120 г свинска
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • швепс - 120 мл портокал
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 1 кг
  • шоколад - 200 г
  • маково семе - 1 пакет
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята в прясното мляко със захарта се разбърква и се оставя да шупне за 10 минути. Замесваме тесто с останалите продукти и с половината мас, другата половина е за измесването.

Покрива се с кърпа и оставяме на топло да втаса 1 час. Готовото тесто се разделя на две части и се разделя на топчета от 100 г. Всяко топче се разточва на елипса.

В широкия край поставяме чаена лъжичка шоколад и се навива на руло. Оставя се в тавата на разстояние - да бухне.

За втория вид оформянето е същото. Разточва се елипса, шоколад и навиваме руло. Двата края се срязват, като средата остава цяла. Усукват се и се прищипват отдолу. Виж снимката за оформянето.

Една част от кифлите вместо с шоколад поръсих с маково семе и захар. Наредени в намаслена тава оставяме да си почиват още 15 минути. После се намазват с разбития жълтък и поръсваме с кристална захар.

Фурната трябва да е загрята на 180 градуса. Печем кифлите до златисто около 25 минути (за всяка фурна времето ще е различно).

Много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: