Обикновен козунак

20/02/2016
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1425138114414
"Може и да е обикновен козунакът, но е толкова вълшебно вкусен, че хич няма да му се размине "
Приготвяне120 мин.
Готвене45 мин.
Общо165 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 673
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата със захарта разбивам много добре на пяна. Маята трябва да шупне в топло мляко с малко захар и брашно. Пресявам брашното и прибавям от млечната смес, после стопена мас, активираната мая и пак млечната смес и така ги редувам, като бъркам с лъжица, докато се сгъсти.

Започвам да меся със ръце, докато започне да се образуват мехурчета, това значи че е готово тестото. Не трябва да лепне по ръцете, затова се прибавя брашно, докато се получи гладко с мехурчета тесто.

Удрям го в плота 30-40 пъти и поставям в купа, покрито със домакинско фолио. Помещението, където ще втасва тестото, трябва да е към 25 градуса, за да втаса хубаво.

Когато е готово, го разделям на няколко топки в зависимост колко искаме да са големи козунаците. Всяка топка я правя на фитил и по три ги сплитам на плитка.

Всяка плитка я завивам като охлюв и слагам във намазнена дълбока тава. Покривам със фолио и пак оставям да втасват.

Когато удвоят обема си, ги мажа със разбит жълтък, мляко и олио. Обилно ги посипвам със кристална захар и слагам да се пече на 160 градуса във загрята фурна.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Ваня Георгиева
Да така, могат най различни варианти да се сплетат.
1
0
Катя Благоева
Благодаря за идеята :)
0
0
Ваня Георгиева
Аз ги плета и обли също правя.
1
0
Катя Благоева
Много е хубав! Аз не съм правила объл и сплетен, трябва да отитам. Т не е трудно просто се прави на кръг- нали така.
0
0
Катя Благоева
Срхотно се е получил, също така правя, но г сплитам.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв