gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка пита за прощъпулник

Сладка пита за прощъпулник

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k9k5
Сладка пита за прощъпулник
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 33
27/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
16
"Традицията повелява тържествено да се отбележат първите стъпки в живота на човек, затова се приготвя вкусна пита!"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 900 - 1000 г
  • масло - 100 г
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • мляко - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята в топлото мляко + захар 1 с.л. и една лъжица брашно.

Пресяваме брашното и с останалите продукти замесваме тесто, което оставяме на топло и покрито с кърпа да втаса за около 30 минути.

Когато удвои обема си, го разделяме на 5 топки и си заделяме малко тесто за декорация. Четири от топките разточваме с размера на тавата, мажем първата с масло и слагаме втората върху нея.

Пак мажем, поставяме третата и накрая-четвъртата. Разрязваме на осем триъгълника, като започваме от центъра, но не докрая.

Завиваме триъгълниците, като ги застъпваме и подвиваме отдолу на питката. От другата топка тесто оформяме хубава обла плоска питка и я поставяме по средата.

Заделеното тесто за декорация разточваме на малка кора и изрязваме крачета, който предварително съм нарисувала и изрязала от твърда хартия.

Патето и зайчето са изрязани с формички. Така изрязаните крачета поставям в центъра на питката. Питката втасва за около 40 минути, после я мажем с разбития жълтък + мляко и олио.

Поръсваме със сусам и маково семе. Печем на 160 градуса в загрята фурна за около 40 минути. След като леко изстине готовата питка, я мажем с масло или мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: