Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Пухкави сладки понички

Пухкави сладки понички

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Пухкави сладки понички
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4
27/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
10
"Когато става дума за понички - няма насита"

Необходими Продукти

  • брашно - около 800 г
  • мая - 42 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 5 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • портокалов сок - 20 мл
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • масло - 50 г краве
  • за крема
  • брашно - 7 с.л.
  • масло - 70 г
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 3 бр.
  • пудра захар - за поръсване
  • олио - за маслена баня
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топло прясно мляко и меда. Изчакайте няколко минути да се активира и шупне. Разбийте яйцата с портокаловия сок в купичка.

Брашното пресейте, направете кладенче сложете сол, яйцата, маслото и постепенно замесвайте, като добавяте от маята до получаване на гладко меко тесто, което да не лепне по ръцете.

Оставете покрито на топло за час да втаса и удвои обема си. Направете крема, като сложите тенджера на котлона, сипете в нея 800 мл от млякото, захарта, ванилията и маслото.

В купа си разбийте яйцата, добавете останалото прясно мляко и брашното. Разбийте с бъркалка до пълното усвояване на брашното, така че да няма бучки.

Сипете сместа на тънка струйка към врящото прясно мляко и бъркайте енергично до сгъстяване и получаване на гладък пухкав крем без бучки.

Тестото размесете още веднъж след втасване и го разделете на 3 равни части. Всяка част разточете на кръгла кора с дебелина 0.5 см и с помощта на ринг или чаша изрежете от тях кръгове.

Поръсете ги леко с брашно и покрийте с домакинско фолио. Изрезките отделете и използвайте накрая, като ги съберете на тестена топка и отново разточите на кора.

Оставете ги да втасат за 30 мин. отново и изпържете на маслена баня на средна температура всяко кръгче като ги обръщате от двете страни.

Извадете ги върху домакинска хартия и охладете. Напълнете шприц или пош с дълъг накрайник с крема и запълнете всяка поничка.

Ако нямате подобни пособия, просто направете лек разрез в поничката и напълнете с помощта на малка лъжичка. Накрая поръсете с пудра захар.

Поничките може да напълните с течен шоколад, сладко или плодове по избор. Според размера се получават средно между 30-40 понички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марина
Марина
Наистина пухкави понички :).
Любими мои понички, но отнемат доста време за правене.

Поздрави:)
27.02.2016 17:38