Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Толумбички»Домашни толумбички с грис и нишесте

Домашни толумбички с грис и нишесте

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7268k2k12k5
Домашни толумбички с грис и нишесте
Снимка: Сия Рибагина
2 / 6
11/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Време е за едни домашни пухкави толумбички, които освен, че се топят в устата, ни навяват и мили спомени от детството"

Необходими Продукти

  • вода - 2 ч.ч.
  • масло - 50 г
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 2.5 чаши
  • нишесте - 1 с.л.
  • грис - 3 с.л.
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - от половин лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете си сиропа по стандартния начин като поставите захарта и водата в тенджерка, сложете я на котлона, изцедете сока на половин лимон, настържете и малко от кората му и варете до сгъстяване и получаване на златист захарен сироп.

Оставете на студено да се охлади

Сложете тенджера с водата на котлона, сложете щипка сол и маслото. Изчакайте да заври и добавете цялото брашно, като го изсипете наведнъж и бъркате енергично. Трябва да ви се получи парено тесто, гладко и без бучки.

Махнете тенджерата от котлона и оставете тестото да се охлади.

Преместете го в миксер, сложете бъркалката за тесто и добавете нишестето и гриса.

Включете миксера и започнете да прибавяте яйцата едно по едно към тестото, като всяко следващо слагате, когато тестото е поело изцяло предишното.

Като добавите всички яйца и тестото ви се е хомогенизирало, е вече готово.

Тази смес прехвърлете в шприц или пош, а ако имате инструмент за толумбички, използвайте него. На мен поша ми се скъса и не докарах добър вид, но пък на вкус са невероятни.

Сложете повечко олио в тенджерка, за пържене на маслена баня и шприцовайте директно в мазнината тулумбички, като разрязвате тестото на желаната големина с чиста домакинска ножица.

Запълнете дъното и оставете останалата смес за следващото пържене. Включете сега котлона и загрейте на средна температура.

Никога не пържете толумбите в загрята мазнина, докато пуснете едната и отрежете следващата-тя вече ще е изгоряла.

Пържете толумбичките до златисто от всички страни, обикновено те сами се обръщат, но и вие им помагайте.

Отцедете и сложете в студения захарен сироп. Така направете всички до изразходване на тестото.

Оставете ги в сиропа за няколко часа да се сиропират.

Домашните толумбички с грис и нишесте са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много добре изглеждат. Може ли да си хапна?
20.05.2023 00:07