Тетевенска саламура (рибена чорба)
gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена Чорба»Тетевенска саламура (рибена чорба)

Тетевенска саламура (рибена чорба)

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
2321k6731k1
Тетевенска саламура (рибена чорба)
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 5
04/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции6
"Знаете ли тайната на вкусната рибена чорба? Приготвили сме тази изключително популярна рецепта от тетевенския край"

Необходими Продукти

  • вода - 2 л
  • пъстърва - 5 - 6 бр. малки или месо от по - голяма около 300 г + няколко речни рака
  • домати - 200 г узрели белени на кубчета
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • люти чушки - 2 - 3 бр. сухи
  • винен оцет - 2 с.л.
  • копър - 1 вр. пресен
  • сол - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В моя случай използвах сьомгова пъстърва.

В тенджера се сипва водата да заври и се посолява. Добавят се намачканите в вилица домати на кубчета (най-добре от консерва). Когато водата отново заври, се изпичат рибките, раците и лютите чушлета.

Ако се използва месо от по-едри екземпляри, е добре рибата да е предварително печена и обезкостена. Накъсва се на парчета.

Сипва се рибата във врящата чорба и се счукват лютите чушлета в хаванче. Добавят се и те.

В същото хаванче се счукват обелените скилидки чесън с малко сол. Прибавят се.

Сипва се оцетът последен и се сваля от огъня. Едва тогава се добавя нарязания на ситно пресен копър.

Яде се както студена, така и много гореща, обикновено след препиване.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: