gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни сарми с кисело зеле

Постни сарми с кисело зеле

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3231k
22/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Някои готвят постни сарми само за Бъдни вечер, но истинските ценители ги приготвят и хапват целогодишно"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 малка кисела зелка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • праз - 1 стрък
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кимион - 1/2 ч.л. счукан
  • дафинов лист - 1 сух и натрошен
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • чубрица - на око
  • босилек - сушен, на око
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете нежната част на зелевите листа, като отстраните жилите и ги оформите, за да са подходящи за завиване на сарми.

Загрейте почти цялото олио и запържете накълцания праз. Добавете ориза, разбъркайте за кратко и го овкусете с подправките. Долейте малко гореща водичка и разбъркайте, докато леко набъбне. Махнете плънката от котлона и оставете да се охлади.

Разпределете плънката върху зелевите листа и оформете средни по размер сарми. Подреждайте зелевите сармички в тенджера и накрая ги залейте с останалата мазнина. Притиснете най-отгоре с чиния и ги залейте със зелев сок, докато ги покрие.

Сложете постните сарми да се варят под капак до увиране на ориза и до изпарение на водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
518
45
31
20
10
Дай твоята оценка: