Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за празник

Питка за празник

Питка за празник
Снимка: Екатерина Йорданова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.

Необходими Продукти

  • брашно - 1.5 кг
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 бр.
  • мая - 42 г (1 бр.)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мас - или масло за намазване
  • сирене - по желание
  • сусам - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира със захарта. Замесва се до леко твърдо тесто от брашното, яйцата /единият жълтък се отделя за намазване/, млякото, маята и солта.

Оставя се да втаса. След това си оформяте тестото, както желаете, като всяка фигура си намазвате с мас (масло) и поръсвате със сирене.

Отново се оставя да втаса и се намазва с жълтъка. По желание може да се поръси и със сусам.

Пече се на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: