Селска дърпана баница

12/03/2016
enggell2020@abv.bg
отenggell2020@abv.bgГотвач278565951
Приготвяне2 мин.
Готвене40 мин.
Общо42 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 876
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • за тестото
  • мая - 1/2 кубче (21 г)
  • прясно мляко - 300 мл топло (вода)
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - около 800 г
  • за плънката
  • яйца - 8 бр.
  • сирене - 500 г
  • олио - 200 мл за намазване на тавата и поръсване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От маята, млякото, яйцата, олиото, оцета и брашното (солта е премесена с брашното)се замесва меко тесто. Разделя се на 12 топчета.

Всяко едно топче се разточва с точилка на питка около 12 - 15 см и хубаво се намазва с олио от двете страни. Подреждат се в тавичка и се покриват, да не изсъхва тестото.

Престояват 30 мин. През това време приготвяме плънката, от яйцата и натрошаваме сиренето, разбъркваме хубаво.

На масата постиламе кърпа с помощта на която по - лесно ще навиваме корите.

Взимаме една питка и започваме отвътре навън да разтягаме и раздърпваме, като се движим в кръг, така докато получим хубава и тънка кора.

Напръскваме с няколко лъжици мазнина, слагаме от плънката (трябва да ни стигне за всички кори) и с помощта на кърпата завиваме на руло, леко усукваме и слагаме в намазана с олио тава.

Подреждаме на охлюв. Печем на 170 градуса в предварително загряла фурна, до хубав цвят. Топлата баница напръскваме със студена вода и покриваме с чиста кърпа, задушаваме за 15 мин..подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар