Грис - халва

Потребител#167180Потребител#167180
Готвач
2781k3642k1
Грис - халва
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
13/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Семпъл десерт, който ни напомня за детството - чудесна грис-халва"

Необходими Продукти

  • грис - 250 г
  • захар - 350 г
  • захар - 5 с.л.
  • вода - 625 мл
  • масло - 125 г
  • ванилия - 2 бр.
  • течен шоколад - 100 г за украса
  • орехи - 50 г смлени, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата, захарта и ванилията разбърквам до получаването на студен, захарен сироп.

Слагам тиган с незалепващо покритие на котлона, добавям маслото. Като се разтопи, добавям гриса и бъркам, докато добие цвят на светъл пясък.

Добавям 5 с.л. захар, и разбърквам постоянно, докато се получи светъл карамел. Наливам захарния сироп и бъркам, докато се свари грисът.

Горещата грис-халва изсипвам в съд, предварително намокрен със студена вода. Леко заглаждам и охлаждам.

След като изстине напълно, разрязвам на парчета и украсявам по желание със смлени орехи и течен шоколад.

Може и без орехи, въпрос на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: