gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Пържен бюрек с кайма и ориз

Пържен бюрек с кайма и ориз

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5023k
Пържен бюрек с кайма и ориз1 / 2
29/06/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
"И баници сме яли, и бюреци, но този пържен бюрек с кайма и ориз буквално ни взе ума"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • вода - 3/4 чаша топла
  • мехлепи - 1 ч.л.
  • мая - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • ориз - 1/2 ч.ч., за пълнежа
  • вода - 3/4 ч.ч. вряла
  • кайма - 225 г телешка
  • лук - 1 голяма глава, накълцан
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол
  • зехтин - 1 ч.ч. за пържене, може и олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете ориза в кипяща подсолена вода, а телешката кайма задушете в тиган с 2 с.л. мазнина. Щом каймата е запържена добавете лука и запържете за 5 минути. На изгасен котлон смесете с ориза, черен пипер и сол и разбъркайте.

В голяма купа или тава се смесват всички продукти за тестото - брашно, вода, махлепи (традиционна турска подправка), мая, сол и захар. Замесва с ръце, докато се получи меко тесто. Покрива се лека кърпа и се оставя да втаса за около 2 часа до удвояване на обема си.

След това се премесва отново и се разделя на 4 еднакви големи топки. Всички се разточват на възможно най-тънки кори, като се набрашнява регулярно. Диаметърът на корите трябва да бъде около 40 см.

Върху първата разточена кора разпределете половината плънка, като я поставите на топки, на около 10-11 места на равни разстояния. Отгоре се поставя втората разточена кора. С помощта на нож изрежете около плънката еднакви банички.

След това повторете процедурата с останалите кори. Когато всички банички са готови започват да се пържат в сгорещена мазнина. Обръщайте бюреците с кайма и ориз от време на време, докато се зачервят равномерно. Отцедете ги върху хартия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка: