Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата и захарта, добавяме млякото, олиото, ванилията, бакпулвера и постепенно брашното. Приготвяме кексово тесто, което изпичаме.
След това го разрязваме на две или три, според това колко дебели блатове искаме да имаме. Може сместа да се раздели предварително и блатовете да се изпекат отделно.
След като се охладят блатовете започваме да сглобяваме тортата. Всеки блат сиропираме с част от захарния сироп, намазваме с предварително разбитата сметана, поръсваме със стафиди и орехи и слагаме следващия блат. Повтаряме процедурата и накрая измазваме и заглаждаме със сметана, панираме с кокос.
С помощта на шприц правим борд на тортата и я разделяме на две части, като едната ще е сушата (смлени орехи), а другата - морето (крем нишесте, оцветен със синята боя).
Октопода приготвяме с помощта на подходящ съд (аз използвах малка чашка), като към крем нишестето добавяме желатин, разтворен и приготвен според указанията.
Скалата зад октопода е от натрошени бисквити, смесени с краве масло с малко добавена захар и нес кафе. Фигурките оформяме от фондана (захарно тесто) и оцветяваме.
За формичките съм използвала шаблон от книжарницата и съм ползвала идеята за направата им от блога на Ванчето.
Коментари