Ванилови френски макарони
French Vanilla MacaronsFrancuski makaroni sa vanilom

Ванилови френски макарони

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k4k1
Ванилови френски макарони
Снимка: marcheva14
1 / 11
17/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене25 мин.
Общо65 мин.
Порции4
"Класически френски слепени сладки с домашно сладко"

Необходими Продукти

  • белтъци - 90 г (престояли поне 24 ч в хладилник)
  • захар - 72 г кристална
  • пудра захар - 144 г
  • бадемово брашно - 117 г
  • ванилия - 1 шушулка
  • Пълнеж
  • сладко - 4 с.л. вишнено - малиново домашно
  • коняк - 1 с.л. (може и ром)
  • желатин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си пригответе плоска тава и хартия за печене с начертани кръгчета около 3 до 4 см, ако нямате специална подложка за макарон. Хартията трябва да се обърне, за да не останат следи от молива по макарона.

Белтъците трябва да се престояли в хладилник поне 24 часа предварително, а най-добре е да престоят три дни в хладилник. В деня на приготвяне се изваждат на стайна температура за около 2 часа.

Бадемовото брашно, пудрата захар и семенцата от шушулката на ванилията се смилат предварително в блендер. Остъргват се добре стените на блендера и отново се минават за 1 до 2 секунди до хубаво брашно, което задължително се пресява през сито, като се премахват по-едрите бучици.

За предпочитане е да се работи в метална висока купа, в която се разбиват белтъците - в началото на ниска степен до леко разбухване. Постепенно се добавя на два пъти кристалната захар, увеличава се скоростта на миксера и се разбива до твърд и бляскав сняг. Сваля се купата от миксера и започва да се прибавят сухите съставки, т.е. бадемовото брашно и пудрата захар - на 3 до 4 пъти.

Бърка се с широка шпатула в една посока - отдолу към върха и се правят всеки път около 10 бр. завъртания, като сместа се изтегля и нагоре, т.е. към мен. Общо завъртанията на сместа трябва да са точно 50 бр. Трябва да се получи лъскава смес като лава, а дали е готова се пробва, като с чаена лъжичка се загребва от сместа и се поставя в плитка чиния. Ако образува връхче, което не спада след няколко секунди, означава че още няколко разбърквания са необходими.

Готовата смес се прехвърля в пош с накрайник около 3 1/2 см. Пошира се върху хартията за печене по направените кръгчета. Тавата се удря няколко пъти в плота, за да излезе въздухът от белтъците. Оставят се настрани за около 40 минути да засъхнат. Ако са се получили малки връхчета на макарона, може да се натиснат с леко навлажнени пръсти до гладкост.

Макароните се пекат на 150 градуса за около 10 до 15 минути, или на 130 градуса за около 20 минути. Дали са готови макароните се проверява, ако могат лесно да се отделят от хартията, или когато са направили хубаво краче в основата си.

Сладкото леко се пасира, за да стане с по-голяма гладкост и се поставя на слаб котлон за няколко минути, за да се отпусне. Сваля се от огъня и се добавя коняк или ром. Разбърква се. В студена вода се поставя желатин и след като набъбне хубаво се изсипва с топлата смес от сладкото.

Разбърква се и се оставя на студено, за да се стегне, но не и прекалено, за да може да се постави на черупката на макарона. Може да се постави с пош или с малка чаена лъжичка, като се намазва добре от всички стани на долната част на черупката. Похлупва се с втората черупка. Макароните се оставят няколко часа на хладно преди консумация.

Забележка: Пекох ги на 130 градуса с вентилатор точно за 25 минути, защото всяка фурна е различна. Работила съм с голяма точност в грамажа и съм ползвала електронен кантар, това е едно от условията за направата на хубав макарон.

Източник: ползвала съм в кухнята с Йоана Петрова и

joyofbaking.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: