Домашни милинки

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Домашни милинки6 / 6
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Вкусни и много пухкави домашни милинки - приготвени по стара селска рецепта от кърджалийско"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 - 600 г
  • мая - 1 кубче прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 150 мл хладка
  • мас - 1 ч.ч. или олио
  • За заливката
  • масло - 125 г
  • брашно - 2 с.л. равни
  • мас - 1 с.л.
  • сирене - 1/2 ч.ч. натрошено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме маята в хладката вода, добавяме захарта и 2 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме за шупне на топло за 15 минути.

Прибавяме пресятото брашно, млякото и солта и замесваме меко тесто, което оставяме да втаса на топло за 30 минути.

От втасалото тесто късаме малки топки, колкото орех, потапяме ги в разтопената мас и ги нареждаме в тавичка. Оставяме да втаса за още 30 минути.

За заливката:

В маста запържваме брашното, прибавяме предварително разтопеното масло и разбъркваме.

Сваляме от котлона и леко охлаждаме, заливаме милинките и отгоре поръсваме със ситно натрошеното сирене.

Печем в предварително загрята фурна 190 градуса докато се зачервят, около 30-40 минути.

Домашните милинки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Сома да кажа, че на снимката заливката е направена с яйца и мляко, явно не е за тази рецепта.
02.03.2022 09:09
1
Габриела
Габриела
Стахотно се получи! Благодаря за рецептата :)
16.05.2019 12:06
Nnnnnnn kk
Nnnnnnn kk
Майсторска работа! Уникално...
29.04.2016 20:55
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Идеална закуска са ,но предпочитам да не са с мас стават ми по тежки ,правя с олио и вкуса не се променя
18.03.2016 09:58
2