Торта Гараш

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Торта Гараш3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"По хубаво от домашното няма! Доказателство за това е и тази невероятна домашна торта Гараш, която излапахме на един дъх"

Необходими Продукти

  • белтъци - 10 бр. за блатовете
  • захар - 400 гр. за блатовете
  • смлени орехи - 300 гр. за блатовете
  • захар - 150 гр. за крема
  • шоколад - 100 гр. или 2 с.л. какао
  • жълтъци - 5 бр.
  • масло - 250 - 300 гр.
  • захар - 75 гр. за крокана
  • вода - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На блатовете: Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно захарта и продължава да се разбива докато се сгъсти. Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма на дъното на която е сложена с хартия за печене намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.

На крема: Захарта се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и шоколада, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропа е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.

На крокана: Захарта смесена с 2 с.л. вода се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.

Блатовете се слепват с крем, като върху крема се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание - с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.

Тортата може да се направи и без кроканта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
528
410
39
22
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
по тази рецепта съм правила и аз и знам че ми се получи, на когото не е или нещо не е следвал или в продуктите е проблема
07.05.2016 13:56
1
Валя Гърбачева
Валя Гърбачева
Много точно и ясно написана рецепта. Потвърждавам и аз че става изключително вкусна.
13.01.2016 20:39
Милена
Милена
къдей се слагат жълтъците
17.01.2014 22:38
3
Вера
Вера
Тортата е перфектна правя я от 6-7 години ( не възраст :) ), но съм си улеснила живота като слагам пудра захар, по-малко се бърка.
Браво на авторката!
08.12.2013 12:53
7
Краси
Краси
Отгоре се намазва с шоколадов кувертюр,но при липса на такъв-с крема.Поздравления на авторката за рецептата.
08.12.2013 11:13
3
Краси
Краси
Наистина това е от малкото почти оригинални рецепти за тортата
08.12.2013 11:10
7
1
toty
toty
с една малка забележка - торта Гараш не трябва да е толкова висока , тя е много вкусна , но и много сладка затова се прави по-ниска .
20.09.2013 14:45
7
1
fastangel
fastangel
Може би рецептата трябва да се впише в раздел(Лесна торта Гараш)

17.09.2013 11:23
1
Покажи всички подкоментари
mariq
mariq
Това е рецептата на истинската торта Гараш.Не се слага никакво брашно,затова е толкова вкусна.Наистина става тънка.
04.09.2013 23:01
10
Мами
Мами
А някаква идея какво да приготвим от останалите 5 жълтъка?
28.05.2013 14:20
3
Покажи всички подкоментари
анета
анета
Ива много е хубава тортата аз я правя същата. Уникална е но имам една забележка към Микаела никога не обиждайте чуждият труд и не се слага никакво брашно ако вие не можете да я направите това вече е отделен въпрос !!!!!!!!!!!!!!!!
27.04.2013 12:14
3
1
аси
аси
В тези блатове не се влага брашно, аз я правя по същата рецепта, но винаги крема го правя двоен иначе рискувате една тъничка тортичка.
02.03.2013 19:55
1
Ивелина
Ивелина
Блатовете са печени в по малка форма и затова тортата изглежда толкова висока.Нямах шоколадов кувертюр и я намазах само с крем.Може и да не се слага крокант между блатовете.
23.01.2013 20:22
2
Микаела
Микаела
Всеки един човек има право да си изкаже мнението не мисля, че точно ти си човека да кажеш да ли трябва да се коментира или не....и още нещо дами искам да ви кажа,че в тортата трябва да се сложи брашно малко,но трябва да има защото блатовете не се получават
23.01.2013 19:56
4
даниела
даниела
къде прочетохте че има брашно в рецептата
първо четете и после коментирайте!
14.01.2013 11:18
микаеала
микаеала
Тортата няма никакъв външен вид,но на вкус е много хубава и най-вече сладка....изобщо не е това което е на снимката не се лъжете! :)
13.01.2013 14:21
Лили
Лили
До колкото знам в класическата рецепта за торта "Гараш" не се използва брашно за блатовете.Разчита се на яйцата и ядките.Ако има брашно, значи е спестено от нещо или просто рецептата е модифицирана.
09.06.2012 18:33
1
toni
toni
струвами се,че евкусна ще я приготвя за рождиния се ден на 2април.
11.03.2012 12:28
Веска
Веска
Може и да е вкусна, но в никакъв случай това не е рецептата за тази торта. Спомняам си я много добре дори и как изглеждаше. Нямаше крокан.
22.10.2011 23:16
krisanka
krisanka
Струва ми се, че е пропуснато брашното. Не се ли използва и такъв продукт за блата ?
25.09.2011 22:00