Сиропиран тиквеник с домашно точени кори

22/03/2016
enggell2020@abv.bg
отenggell2020@abv.bgГотвач278565951
Приготвяне45 мин.
Готвене50 мин.
Общо95 мин.
Порции6
  • Преглеждания общо1 468
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • за тестото
  • вода - 400 мл топла
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 800 г
  • брашно - за разточване на корите
  • за плънката
  • тиква - 1 бр.
  • захар - 1 кг
  • канела - по желание
  • за сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От водата, оцета, олиото и солта замесваме меко тесто. Разделяме на топчета, покриваме с малко брашно и слагаме кърпа. Оставяме да починат.

Обелваме и настъргваме тиквата, поръсвам обилно със захар. Слагам на котлона, след като си промени цвета и омекне и вече е достатъчно напоена със захарен сироп, дърпам от котлона. Прецеждам, ако има сироп.

Разточваме тънки кори, излишното брашно отстраняваме, поръсвам с олио, слагам повечко от тиквата, по желание и канела, и навивам на руло. В тавата подреждам на охлюв. Така се разточват всички топчета, докато се напълни тавата.

Преди да го сложа във фурната леко напръсквам с олио. Пека до хубав цвят. Готовия тиквеник оставям да се охлади хубаво.

Загрявам прецедения сок от тиквата и заливам баницата, ако е малко правя още захарен сироп и заливам. Покривам баницата и оставям да си поеме сиропа и да се напои.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар