Мусака със заливка
Musaka sa prelivomМусака с заливкой
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака със заливка

Мусака със заливка

Bistra IvanovaBistra Ivanova
Новак
3536248821
17/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Всяка мусака да си знае заливката, че с нея е най-вкусна"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • кайма - 500 г свинска
  • доматено пюре - 500 мл
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 бр.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • Подправки
  • сол
  • черен пипер
  • универсална подправка - 1 с.л.
  • кимион - щипка
  • джоджен - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • захар - щипка
  • За заливката
  • кисело мляко - 250 г
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и морковът се настъргват на едро ренде. Задушават се в олиото (3 с.л.) и малко вода. Като поомекнат се добавя каймата.

Разбърква се, като побелее каймата се слага доматеното пюре със захарта и подправките, разбърква се и се оставя да поври 5 мин. Картофите се обелват, измиват и нарязват на малки кубчета.

Слагат се в намаслена тава. Отгоре им се слага готовата смес с каймата и се разбърква много добре. Добавят се 2-3 чаши вода (докато картофите се залеят наполовина).

Мусаката се слага да се пече във фурна на 190 градуса, докато водата изври и картофите са изпечени, при необходимост се добавя още вода (аз обикновено я пека за около 1.30-2 часа, тъй като слагам повечко вода).

За заливката: Яйцата се разбиват, добавя се млякото и брашното и се разбърква. 10-15 минути преди да е готова мусаката се залива със сместа и се дозапича. Сервира се с няколко лъжички кисело мляко.

Мусаката със заливка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: