Ичли кюфте

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k5k7
Ичли кюфте
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 7
06/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Ако имате самочувствие на добър готвач, задължително пробвайте как ще паснат на дланите ви тези кюфтенца"

Необходими Продукти

  • За пълнежа
  • кайма - 250 г телешка
  • лук - 1 глава
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • масло - 20 г краве
  • лют пипер - 1/2 ч.л. на люспи
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • черен пипер - смлян
  • сол
  • за обвивката
  • булгур - 1 ч.ч ситно смлян
  • вода - 1 ч.ч. вряла
  • кайма - 150 г телешка
  • грис - 1/2 ч.ч пшеничен
  • брашно - 1/2 ч.ч. бяло
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • лук - 1 малка глава (ситно настъргана)
  • яйца - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л (може и лют)
  • черен пипер
  • кимион - 1 щипка
  • сол
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте булгура с врялата вода и захлупете. Оставете да поеме водата и да набъбне. През това време в тиган загрейте маслото. Запържете каймата, като натискате с лъжица, за да стане на колкото може по-дребни парчета.

Пържете докато каймата смени цвета си. Добавете настъргания лук и пържете още около минута. Добавете доматеното пюре и подправките и разбъркайте добре, за да се смесят компонентите. Пържете около 2 минути, добавете смлените орехи, разбъркайте добре отново и отстранете от котлона.

Оставете плънката да изстине. Междувременно направете обвивката. Изсипете в дълбока купа набъбналия булгур. Добавете доматеното пюре, черния, червения пипер и кимиона, солта и лука. Омесете добре сместа с ръце.

Добавете гриса и брашното и отново размесете добре. Накрая прибавете каймата и яйцето и месете до хомогенност. Разделете булгурената смес на равни топки, за получите приблизително еднакви кюфтета.

Вземете топче от булгурена смес с влажни ръце и оформете с палец в топчето нещо като калпаче. С пръсти дооформете колкото може по-тънки стени.

Сипете в калпачето плънка и затворете (запечатайте отвора) с булгурена смес. Оформете кюфтето по-дълго, като лимон. Докато работите потапяйте ръцете си във вода, тъй като с мокри ръце се оформят по-лесно.

Загрейте дълбок тиган с олио на умерен огън. Пържете кюфтетата до покафеняване. Готовите кюфтета поставяйте в чиния с домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: