Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Лесна шоколадова тортичка с вкус на кафе

Лесна шоколадова тортичка с вкус на кафе

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Лесна шоколадова тортичка с вкус на кафе
Снимка: marcheva14
1 / 3
10/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Имате толкова подробна рецепта, че не виждаме как няма да се справите с приготвянето на тази лесна шоколадова торта"

Необходими Продукти

  • Блат
  • захар - 300 г кристална
  • брашно - 250 г
  • какао - 75 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. за хляб
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 2 бр. L
  • еспресо - 240 мл хладко или вода
  • прясно мляко - 240 мл със стайна температура
  • царевично олио - 120 мл или 80 мл зехтин
  • ванилия - 1 и 1/2 ч.л. екстракт
  • Пълнеж
  • шоколад - 180 г черен
  • пудра захар - 230 г
  • масло - 260 г със стайна температура
  • ванилия - 1 и 1/2 ч.л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса. Две кръгли тавички с диаметър около 23 см, намаслени и покрити с хартия за печене.

Блатове - 2 бр. Не се работят с миксер, а с телена бъркалка.

В купа през сито се пресява брашното, какаото, бакпулверът, содата и се прибавя захарта, разбърква се. Добавят се леко разбитите яйца с прясното мляко, кафето, мазнината и ванилията. Прави се кладенче в сухата смес и се изсипват мокрите съставки. Разбъркват се с телената бъркалка до хомогенност и се изсипват поравно в двете форми.

Пече се на 180 градуса за около 27-32 минути или докато ръбовете на блатовете се отделят от формата, но по средата трябва да е мек и еластичен. Изваждат се от фурната, оставят се за 10 минути във формите и внимателно се изваждат и оставят да изстиват върху решетка до пълното им охлаждане.

Пължеж: Работи се с миксер

Мекото масло се разбива, прибавя се захарта, ванилията. Разбива се до пухкав крем.

Шоколадът се разтопява на водна баня, но водата не трябва да завира и след като е готов, се оставя на студено, но не и да стегне окончателно. Прибавя се към масления крем на тънка струйка при непрекъснато разбиване с миксер до хубав и лъскав крем.

Събиране на тортата: Първият блат се изравнява отгоре, ако е необходимо, с остър нож и се поставя в тортената чиния. Върху него се поставят около 3 шпатули с шоколадовия крем и се заглаждат с дългата шпатула или с широк нож. Поставя се вторият блат и с останалия крем се намазват всички страни на тортата. Охлажда се в хладилник напълно.

Забележка: Блатовете са много лесно трошливи и затова поставете над блата чиния и внимателно и бързо го обърнете, така постъпете и с втория блат.

Общото количество на съставките на шоколадовата торта са около 1300 г и съм ги разделила по равно във всяка форма около 650 г. Ползвала съм електрически кантар за грамажите.

Сместа за блатовете е доста рядка и ако се ползват тортени форми с подвижно дъно, е хубаво да се постави под тях алум. фолио, за де не прокапва от сместа.

Тортата е с прекрасен вкус на шоколад, масло, аромати и лек и въздушен блат.

Лесната шоколадова тортичка (Simple Chocolate Cake) е готова.

Източник: joyofbaking

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: